Nintendo Switch – Nej tack

Förlåt, men jag kan inte hålla en viss surgubbe instängd i mig.

Nintendo Switch har anlänt och det har och är en massiv hysteri, snack, reklam etc etc etc om den. Det som får mig att svartna är priset, konsolens prestanda och releasespelen (hrm releasespelet).

För att kamma hem konsolen så ligger den på hiskliga 3690kr med en joy-con (handkontroll), vill man ha en mer vanlig kontroll (den såkallade Pro-Controller) så kostar den bara 800kr samt, ja det ända spelet som verkar vettigt ligger på 600kr. Så allt tillsammans landar runt 5000kr.

För den pengen kan man istället köpa en Playstation 4 med fyra till fem spel eller en Playstation 4 Pro med ett extra spel och genast i dagsläget ha ett betydligt större utbud med gryma spel och med betydligt bättre prestanda.

Jag är inte emot Nintendo och hoppas att jag finner nya Switch i mitt hem inom en snar framtid, men releasen av Nintendos nya konsol stinker, alldeles för tafatt med val av spel samt ett banalt orimligt pris på maskinen, surgubben var tvungen att bryta sig ur mig och att jag fick skriva av mig, phu.

Liket lever, eller hur det var…? Del #3

Då var det väl dags att kynta ihop säcken för år 2015, och se vilket spel som blev årets spel 2015 för mig.

Men innan jag avslöjar årets spel så fortsätter jag med spelen jag spelad från föregående år, alltså 2015.

NHL 16.

NHL 15 var en besvikelse då den saknade mer eller mindre allt från NHL 2014. Så tråkigt nog blev det en paus från hockeyn, några enstaka NHL-matcher blev det när hockeybegäret tog över.

NHL 16 kom och inte en dag försent. Äntligen satt puckarna där dem skulle sitta och jag kunde börja med att ta mig från CHL till NHL i spelläget be a pro, drog igenom hel säsong med mitt favoritlag från SHL. Uppdaterade rörelser och ett betydligt smartare motstånd, NHL 16 blev fullbordat spelåret 2015.

Uncharted: The Nathan Drake Collection.

uncharted01-672x372

 

Att axla karaktären Nathan Drake och ta del av hans äventyr är så att Indiana Jones tonas bort i mina ögon.

Åter igen får man spel som man tidigare spelat till sin gamla maskin, men åter igen så är det en fröjd att få uppleva en… två… hela tre klassiker i en. Med uppdaterad grafik, 1080p, 60fps och obscent snygga miljöer så avnjöt jag Uncharted: The Nathan Drake Collection i fulla muggar.

Transformers: Devastation.

Från att dragits med Michael Bay´s version av Transformers så kom Platinum Games med helt rätt design av Transformers till spelformat.

Att spela Transformers: Devastation är banne mig som att se ett avsnitt ifrån den gamla tv-serien, och färgerna på robotarna bara skriker ljuvligt i neonfärger samt att det är en fröjd för ögat att se Transformers mer som klossar.

Platinum Games levererad verkligen och jag hoppas på en uppföljare samt att dem får till den kommande TMNT: Mutants in Manhattan.

WRC 5.

Efter några sträckor i dem finska skogarna samt dem snöbelagda vägarna i Sverige så insåg jag att detta WRC 5 var mer än bara något arkadtrams. Kylotonn Games har gjort ett bra jobb med fysiken och hur bilarna tär sig på de underlag som jag fått jobba med grus, asfalt och snö. Grafik samt ljud är tyvärr det som sviker serien, men annars ett klart dugligt rallyspel att gotta sig med.

Dirt Rally.

Dirt Rally blev officiellt släppt i december 2015 och äntligen så valde Codemasters att gå ifrån gymkhana samt arkadblaskigt trams som de tidigare Dirt-spelen handlade om, och nu totalfokuserat på renodlat rallysimulator, visst har vi Rally Cross och hill climb men allt i en gedigenhet. Dem tog in simulatorutvecklare för att programmera ett helt nytt system för däckfysiken i spelet, och med det så är Dirt Rally den absolut bästa rallysimulator jag spelat, helt superb.

Så årets spel 2015 för mig blev…

project-cars-goty2015

Project CARS!!!

Varför?

Gudomlig fysik.

Skimrande grafik.

Vanvettigt ljud.

Hållbarhet tills döden skiljer oss åt.

Där knöt jag ihop säcken och hoppas på ett rafflande år 2016 med nya spelupplevelser som fortsätter att leverera.

Chris out.

Liket lever, eller hur det var…? Del #2

Då fortsätter resan av de spel jag spelat ifrån 2015 och vilket av dem utser jag till 2015 årets spel?!?

Lego Jurassic World.

Självklart behöver man under årets gång någon avstickare till allt våld och hårt utmanade simulator-spel, så varför inte lite skoj med Legospel då? Lego Jurassic World var och är ytterligare ett spel som de tidigare legospelen, bjuder på inget nytt mer än att man får beta igenom samtliga Jurassic-filmerna fast med en medioker humor i lego. Något kul när man lirar fler.

Gears of War: Ultimate Edition.

Det var 2006 som ett av de viktigaste spelet kom till Xbox som garanterat skulle öka försäljning samt piska många andra spel när det kom till grafik, och vad man inte kanske hade med sig var att spelet hade mer än bara ytligt skal av muskler, den bar på en historia som än lever idag.

Gears of War: Ultimate är en frisk återupplevelse där man får återuppleva den magi som spelet en gång gav en. Att få en så fungerande tajt spelkontroll där man mer eller mindre gör allt via en knapp, springa, ta skydd och hoppa fram för att göra slarvsylta av locust. Bra tempo med handlingen och ett multiplayer som smiskar stjärt än idag.

Det enda som jag tycker var en miss med spelet var att man inte fick till 60 fsp i kampanjen men i multiplayer flyter den fin fint med 60 fps.

Until Dawn.

Until Dawn

Ärligt talat så trodde jag inte en sekund på Until Dawn när den började yttras om, men så fel jag kunde ha. Nervkittlande äventyr där man bekantar sig med ett gäng ungdomare som kommer få uppleva sin värsta mardröm. Precis som en skräckfilm så följer jag ungdomarna men istället för att sitta och skrika vad han eller hon ska göra så får jag bestämma vad som ska ske, helt underbart. Förövrigt så medverkar Peter Stormare och som gör en sjukt intressant karaktär.

Forza 6.

Tog faktiskt en paus från Forza 5 efter jag spelat några gånger och insåg att spelet var som en nerbantat Forza 4. Men så kom Forza 6 med ljuvliga 60 fps som i mitt tycke är ett måste till bilsimulatorer, ja nu är inte Forza en riktigt bilsimulator då jag kan förändra bilarnas egenskaper, men däckfysiken är fortfarande ledande inom Forza och som mäter sig upp till kungarna så som Project Cars, Assetto Corsa, iRacing, Race Room m.m.

Så från en mediokert Forza 5 till ett sprudlande Forza 6 med gott om bilar hela 460 från start.

To be continued.

Liket lever, eller hur det var…? Del #1

Jodå, se på fan man lever. Ytterligare ett år har sprungit om en, och händelserik var det med både ont o gått.

Tyvärr så har både sidan GameXpectations.se och bloggen fått lida för den sista tiden då både jag o Peter har haft fullt upp på våra jobb eller jobbet, men ett nytt år har kommit med en rad nya händelser att omfamna och från min sida så ska det bli ändring. Jag sitter inte och beklagar mig själv utan tar nya friska tag.

Så spelmässigt hur såg det föregående året ut då… 2015??

Resident Evil HD Remaster.
Resident Evil
Resident Evil HD Remaster bjöd in mig på en helgjuten påminnelse om hur skräck ska vara till konsol. Minns än idag hur jag och en gammal barndomskompis ute på landstället skrek som två små flickor då hundarna flyger genom fönsterna, och då kan jag tilläga att landstället ligger mittemot Sandhamn vilket blir långt ut i skärgården där ingen bryr sig om du skriker ;).

The Order: 1886.
The Order 1886
Känslan jag får av spelet The Order: 1886 är

– Se hur vi kan maxa grafiken till PS4.

(Chris)Absolut, men spelmässigt då??

– Eh, va?!?

(Chris)Dra igenom spelet en andragång?!?

– He he hrm…

(Chris)Historian, karaktärerna?!?

Uhm…

(Chris)Läs min recension om du inte förstår här, det vill säga en andra åsikt. Peter är det som står för huvudliga recensionen.

Resident Evil: Revelations 2.
Resident-Evil-rev02
Ännu ett Resident Evilspel släpptes och att dragit igenom den första det vill säga Resident Evil: Revelations i serien så var förväntningarna höga då den levererade.
Och visst levererade uppföljaren, som ett klister satt jag och körde spelet till sitt slut med en härlig upplevelse som en tv-serie med påminnelse om vad som tidigare hade skett medans man kört. Spelet släpptes episodvist från början där av ifyllningen som en serie vilket passar bra då serier på tv regerar som aldrig förr. Fördel nackdel är att man bör helst köra spelet med en vän då man under äventyrets gång hela tiden är med en partner, och självklart har dem olika egenskaper som kombinerar dem tillsammans för att man lättare ska ta sig igenom spelet.

Bloodborne.
Bloodborne
Jodå Bloodborne blev det för min del o satan vad jag spelat spelet o satan vad jag svurit när jag i den gotiska mörka helgjutna värld begett mig igenom. Dött en sådär 400.000 tusen gånger och står och jublar när jag klarat andra bossen. Fantastiskt spel.

Project Cars.
Project CARS
När jag la labbarna om ratten och dragit några varv på Brand Hatch insåg jag hur detta spel skulle hålla mig i timmar, och med det så kan jag utan tvekan säga att detta är bland de bästa bilsimulatorerna som finns ute på marknaden idag både för konsol och dator.

God of War III: Remastered.
God of War III Remastered
Rädd och trött för alla kommande remastered som ska komma till konsol, men vissa är som en välkommande guds välsignelse. Att få ta sig ann ett äventyr med Kratos och sparka dem grekiska gudarna gul o blå med en assförbannad spartan är banne mig aldrig fel, och att få avnjuta det hela i 60fps, mumma säger jag bara.

To be continued.

Jurassic World levererade minsann

Då har man fått tummen ur arslet och gått på bio, och det blev blockbustern Jurassic World att låta ögonen vila på.

Kan väl börja med att säga att skådespeleriet från de diverse karaktärer som är med i filmen var väl inte helt fulländat men gav ändå någon liten känsla av sympati för dem. Men helt ärligt går man och ser Jurassic World för att se människor? Svar NEJ! Det är såklart svulstiga köttätande dinosaurier man vill se samt höra hur biosalongens pa pumpar ut vrål så att biostolarna skallrar.

Jurassic World

Filmen gav en mäktig känsla och har en bra uppbyggnad tills helvetet brakar loss. Och det är härligt att se John Hammond´s dröm gå i uppfyllelse med att man får se parken öppen för allmänheten och att få ta del av de attraktioner som finns att se.

Jurassic World

Jurassic World känns inte som en ny film, mer nostalgisk men på ett bra sett. Det är mycket som reflekteras från den första filmen Jurassic Park men med en ny tappning. Visst är det en CGI-fest för det mesta, men vad gör det när man äntligen kan soppa de två första uppföljarna under mattan och bara njuta med sin popcorn och läsk till sommarens särklass bästa blockbuster på bio 🙂

 

Bästa introt??

En lite sen och ljuvlig kväll/natt med musik och god mat så lyckades jag fastnade med en del intron från barndomens tv-serier som man satt klistrad framför. Vilket intro är bäst då???

Och för dem som fick se det som var för de lite äldre.

[fbcomments url=”http://gamefreaks.se/christian/basta-introt/” width=”375″ count=”off” num=”3″ countmsg=”wonderful comments!”]

Seg start på nya spelåret 2015

Oj här var det ett tag sen man skrev, men det har varit fullt ös medvetslös när det kommer till mitt andra jobb, och det  har lett till att en hel del saker vid sidan om har fallit bort.

Men hur ser det nya spelåret 2015 ut då??

Inge vidare start på det nya året måste jag säga. En hel del spel som man i dagsläget inte vet när och om de ens kommer i år samt några titlar som blivit framflyttade till 2016 bland annat (Uncharted 4). Okej med ett halvsegt första år med ny konsol på marknaden, men såhär efter två år, njaaa…

Som racetok man är så kanske det här året kan bli helt fantastiskt då en hel del racespel står och knackar på dörren:

 • Project Cars
 • Dirt 4
 • Forza 6
 • Gran Turismo 7
 • Need for Speed: Out of the Law
 • Sebastien Loeb Rally Evo

Vi hade en tid när det faktiskt såg annorlunda ut och jag låter självaste The Final Bosman lägga fram det 😉

Till dess Game On och jag fortsätter med att verkställa en recension av nya Resident Evil Revelations 2.

 

Tack för spelåret 2014

Tanken innan jul var – Nice, Peter fick ut en recension, jag har en i bakfickan, men, krockben, snubbel ansiktet rakt i backen. Åkte på en ruskig förkylning som utbröts sig under julafton och har sen den 24 december legat i 40 graders feberfrossa och torrhosta, ljuvligt må jag säga. Börjar sakta men säkert att återhämta mig nu och med det så passar jag att skriva av spelåret 2014 för min del.

Spelåret 2014 är snart över och i min smak så kan jag inte säga att man direkt har svämmats över med nya speltitlar, men däremot har vi fått en drös med omgjorda versioner från förra generationen och fler dimper in under 2015 vilket känns lite som med en bitter eftersmak. Med nya maskiner, då vill jag se nya spel och att man försöker lägga krutet från den nya hårdvaran och inte tramsa omkring med remakers, skärpning!


Årets överraskning utan tvekan var P.T. helt genialiskt, en spelbar teaser av ett kommande spel. Om du nu missat det måste du bara prova det. Du läser mer om allt via länken ovanför ”P.T.”

P.T.


 

far-cry4

En annan överraskning var Far Cry 4. Inte helt olikt Far Cry 3 men en helt ny värld att utforska i, och jag har minsann kört upp gevärspipan i arslet på varenda soldat från den kungliga armén tills jag slutligen satt pistolpipan mot självaste diktatorn Pagan Min av Kyrat. Det har varit en fröjd att utforska djurlivet och Kyrat i sin helhet, kravlat i grottor och bestigit bergen uppe i Himalaya. Jag tycker dock fortfarande Far Cry 3 är den bästa i serien, men Far Cry 4 satte sina spår i mig. Ett spel du inte får missa om du är fan till FPS med mer bombastisk-action-laddat äventyr.


 

Besvikelsen för mig i år då, jodå det såg bra ut på pappret lät bra när man pratade om det och med lockande trailers… Jag pratar om The Crew.

The Crew

Jag tror Ubisoft slog lite väl hårt på den stora trumman och hävdad sig att man lärt sig om misstagen innan, eller?!? Här summerar jag varför det inte är godkänt.

 • Gammal Grafik på omgivningarna
 • Fallerande spelkontroll
 • Ingen direkt spel-skillnad på bilarna
 • Går inte att spela om du inte är uppkopplad
 • Onlinestödet helt åt fanders
 • På tok för upprepande uppdrag till kampanjen
 • Buggit
 • Inget dynamiskt väder
 • Skrattretande effekt till levande värld runtomkring, gäller då människor och djur man ser längs vägen

Turn 10 kan pusta ut med Forza Horizon 2 som är snuskigt snyggt.


Årets spel 2014 för min del blir utan tvekan…

alien-isolation

Creative Assembly gjorde det som inte Gearbox Software kunde göra, att leverera nytt Alien-spel till skyarna.

Från första steget in i Alien Isolation till det sista så har jag suttit helspänd, dött ett flertal gånger på grund av ångest via att man campat för länge i ett skåp, eller att man prompt måste läsa på dataskärmar för att verkligen få veta sanningen om rymdstationen Sevastopol. Det som verkligen fångar mitt hjärta till spelet är att man fortfarande spelar på känslan ifrån den första Alien-filmen, en drös med detaljer och reflektioner som man kan tyda i spelet från filmen, grafik, spelkänsla och musik av högsta kvalitet. Utmärkt jobbat Creative Assembly!

Det känns även skönt att få hylla ett Alien-spel detta år då fadern Hans Rudolf Giger till monstret sorgligt nog avled i år R.I.P.

Giger

Och med det så tackar jag för detta spelår och blickar framåt mot spelår 2015 och hoppas på att vi kan få bli lite mer bortskämda nästa år. Spel som ligger i fokus ser du här under:

Till en början 😉

48 timmar + med The Crew

Jag hade äran att få prova på den stängda betan av The Crew till PS4 som jag intensivt har kört och jag hann levla upp mig till betan’s maxnivå level 10, och under den resans gång har jag kört vanlig bil till street car och slutligen rallybil. Därefter väntas det några klasser till, men dem får jag smaka i den färdiga versionen. The Crew är stort, verkligen STORT, men det var väl förväntat när Ubisoft avslöjade att man skulle få ratta omkring i hela USA.

The Crew
Att cruisa runt i USA är ett sant nöje, och varierande.

En story finns såklart med i The Crew. Det börjar tidigt med att ens bror ”Dayton” blir skjuten till döds samtidigt som karaktären Alex (som man spelar) blir oskyldigt dömd. Man stiftar raskt bekantskap med Zoe och via henne så får jag välja sitta åtta år häktad eller jobba under Federal Bureau Investigation, och med det hjälpa dem att både sätta dit Specialagenten Coburn och gängledaren Dennis Jefferson ”Shiv” ledare för gänget 5-10 för att rentvå mitt namn.

För att komma åt denna gängledare så måste skapa ett namn i den undre världen, skaffa respekt och samla på sig tatueringar, slå ut rivaler från städerna för i slutändan komma åt denna Shiv. Det blir lite mer kampanj under betan, men den dör av ganska fort då jag inte kan levla mer än till 10, och resten av tiden får jag spendera på roadtrippa runt i USA vilket jag verkligen njutit av.

Men hur ter sig spelet då?

Som sagt man har hela USA att utforska och sträckorna mellan städerna är långa. Att ratta från Detroit till Chicago tog mig en si sådär 10, 15 minuter och åker man från Los Angeles till Acadia samt har en snitthastighet på 240 km/h så tar det cirka 49 riktiga minuter (mind blow).

Under resans gång så stöter jag på en hel del små mini-uppdrag som jag kan kicka igång i med körningen, och det kan vara allt ifrån att hoppa på en ramp, köra slalom, pricka skyltar med mera. När jag klarat ett sådant mini-uppdrag så belönas jag med att kunna få några plus på växellådan, eller bromsar med mera. Som sagt spelet är ett MMO-spel vilket gör att jag går upp i level och att jag kan uppgradera dem delar jag har på bilen. Så dessa sidostickare gör man mer än gärna då. Visst, man kan alternativ dra till verkstaden och köpa färdigheter till vrålåket, men det gäller även att skaffa XP för att jag ska kunna ta mig vidare i historian.

The Crew
The Crew flyter på jämt och fint i 30 bilder per sekund, men i storstäderna så faller bilduppdateringen ett fåtal gånger.

Bilfysiken är jag dock lite orolig över då jag upplever att bilarna är extremt fladdriga till en början. När jag plockade ut min första nyköpta bil Chevrolet Camaro SS så ändrade jag på känsligheten i handkontrollen då den först uppfattades en aning trög i reaktion när jag svängde med bilen. Det kändes som ett lagg, men när jag ändrat lite på inställningar så blev det bättre, men fortfarande sladdrigt, lite som det kan kännas när man rattar runt i GTA V. Jag införskaffade mig också en Ford Focus RS 2010 (Framhjulsdriven) samt en Nissan Skyline GT-R (R34) (fyrhjulsdrift), och visst är Fårrden mer understyrd, och Nissan är mer kontrollerad med hjälp av sin fyrhjulsdrift, men fortfarande så har de tre ett liknade mönster med att vara lite väl slängiga med bakdelen, lite som om de svävar en bit ovanför marken. När jag köttar rallysträckor (offroad) och jag uppgraderat åket till en rallybil så känns det mer passande till den lekfulla arkadsimulatorn. Så en massa rally blev det strax utanför Florida i The Giants bland de skyhöga träden. Värt att notera också är att om man kör sin bil som street car och bestämmer sig för att ta en spin offroad så tappar bilen rejält med fart då den i det läget inte är utrustad för att klara terräng, (hrm Forza Horizon 2…).

The Crew
Att röja offroad är riktigt sköj och det finns gott om grusväggar att bränna.

Den visuella biten är läcker, både bilar samt omgivningarna och hur ljuset faller när solen sakta går ner och natten träder kraft. Ett smaskigt scenario var när jag tog mig nattetid från bergstaterna till Las Vegas och ser hur alla fagra neonsken sprakar i en färgbomb långt borta på min högra sida medans jag slingrar mig ner för en landsväg. Hittade ett svampträsk (Apalachicola National Forest) där omgivningen speglade sig graciöst i de stora vattenpölarna.

The Crew
The Crew bjuder på många och till synes snygga miljöombyten.

Friheten är gudomlig dessutom, inga osynliga vägar har jag stött på (Hrm…Forza Horizon 2), mer att jag kört ner i någon avgrund som jag sedan inte kunnat ta mig ur. Dit jag har kört så kan jag sedan köra snabbfärd och det tackar man för.

The Crew
Las Vegas, what happens in Vegas stays in Vegas

Visuella skador blir det på bilarna och det är allt ifrån rutor som bildar spindelnät, karosser bucklas, repor i lacken med mera. Kör man offroad så smyckas åket med lera och smuts och givetvis med snö och frost när jag befinner mig i vinterlandet Montana. Men bilen har en tendens att låta tiden läka sina sår, det vill säga när jag kört vårdslöst och jag har skaffa mig en del bucklor och sedan kör utan att smälla in i saker och ting så återställer bilen alla skador. Men bilarna har en livmätare som inte helar sig, utan då måste jag bege mig till mitt garage för att laga bilen.

The Crew
Det finns gott om att pyssla med kärran. Trimma, ändra färg på bilen, byta dekaler, byta delar på bilen med mer.

Gällande multiplayer så blev det inte mycket, då jag fick meddelande att det var obalans i Ubisoft’s servrar, men i några kampanjdelar lyckades jag få med lite hjälp. När jag gled omkring fritt så kunde det poppa upp någon, och de som inte prompt var på väg någonstans så blev det underhållande race i bergen där man kunde preja sin motståndare ut för stupet. Men jag ser fram emot när man lägger vantarna på det färdiga spelet och kan skapa sina egna gäng.

The Crew
Lite boost är aldrig fel och ett måste till street car-bilarna.

Så från att tekniskt sett bara nosat lite på ytan men ändå med en känsla som man har fått uppleva en massa de 48 timmarna + med The Crew så är jag tillfredsställ och ser med spänning till det färdiga spelet landar i min PS4:a, dock så skulle jag vilja se lite finputs till asfaltkörningen samt fartkänslan skulle inte skada sig med lite mer intensitet i, men det bådar gott det här.