Blått band

Dags att kora en ny ölsort, Intermezzo-glaset står redo för att fyllas upp, men först lite om ölets historia.

Lite fakta om ölets historia del: tre

Del:1 Uppenbarligen så har man ingen uppfattning om när den första ölen bryggdes, men att man tror att det skedde någonstans i Mellanöstern och Egypten. Sumererna som levde i Mesopotamien som idag motsvara Irak, där så finner man de äldsta redogörelserna för ölbryggning som skrevs för över 5000 år sedan.

Ölen Sikaru som gjordes då blötlades med ett slags bröd av emmervete och korn som sedan lät rinna av som sedan fick ligga och jäsa i lerkrus. Därefter så smaksatte man det med honung, dadlar och resultatet blev ett näringsrikt öl, men den berusande effekten uppskattades väl den med. Det var ett 20 tal olika sorters öl som gjordes då, och ölen Sikaru var den som dracks under religiösa ceremonier och medicinska ändamål. Man drack mer öl då det oftast var hälsovådligt att dricka obehandlat vatten.

Del: 2 Sumererna uppfann en metod att framställa öl i stora mängder till faraos arméer efter man vidareutvecklat egypternas bryggeriteknik, samt att de lyckats förfina mältningsprocessen.

Det skedde en drastisk minskning av ölframställning under 600- och 700-talen e.Kr. med Islams utbredning i Mellanöstern, men vid den tidpunkten så hade ölet redan hunnit fästa sig i Europa.

Munkar började brygga öl, och kloster odlade korn som såldes i överskott av öl för att finansiera sin religiösa verksamhet och allt det under 400-talet.

Bryggeritekniken blev allt bättre under århundradenas lopp, och än idag så kan man finna dessa bryggtekniker i de kommersiella bryggerierna.

Del: 3 Öl var alltid överjästa ända fram till 1500-talet vilket innebar att jästcellerna flöt upp och la sig som ett skum på ölets yta under jäsningsprocessen.

Munkarna i Bayern började på 1530-talet att brygga öl i svala källare och grottor, och med det så kunde man brygga öl på sommaren, då jäsningsprocessen var oberäknelig under sommartid med värme och höga temperaturer.

Att brygga i en svalare temperatur gav också en avgörande verkan på jästcellerna ”de sjönk nu till botten och utvecklades betydligt långsammare. Med denna process så kunde ölet lagras betydligt längre. Metoden kom därför att kallas för ”lagring”, och blev beteckningen ”lager” som i många engelskspråkiga länder används som benämning på en speciell ölsort.

Fortsättning följer»

Nastro Azzurro #3Blått band

Då kastar jag mig över ett Italienskt öl  Nastro Azzurro. När jag tänker Italien så tänker jag på mer vin än öl, och Italien har en hel del goda och kryddiga viner, men nu så är det en öl som ska sättas på prov från landet.

Börjar som vanligt med att inspektera flaskan, den ser slank och alldaglig ut, inge speciellt i utseendet så sett. Den har en grön betoning som döljer flaskans innehåll. Blåa banner pryder etiketten med röd logo, vit bakgrund och ett enkelt litet emblem. Allt ser propert ut.

Ölet är nu upphällt i glaset och det doftar ljust, ljust som jag beskådar den ljusa halmgula färgen som ölet bär. Jag känner svag doft av citrus, men ganska stark arom av järn. Tar den första klunken och det är en väldigt subtil sälta, och jag upplever den något blaskig/vattning. Jag har svårt att känna citrussmaken, men den finns där någonstans, men smaklökarna når inte riktigt dit.

Efter jag samlat mina tankar så är den absolut en kandidat för de kommande heta sommar dagarna, men så här rent öl-mässig tycker jag den är för blaskig och alldeles för subtil, och saknar lite mer av citrussmaken.

Betyg: [Nja]

Blått bandInformativ fakta kommer snart»

Kommentera