Det var mig en riktig Duvel

Då var det dags att varsamt plocka fram sitt Intermezzo-glas och fylla den med en ny spännande öl. Första ölen som jag introducerad förra veckan var Weihenstephaner från Tyskland som jag gav tummen upp för, ett fruktigt och lättdrucket öl.

Men först innan jag tar mig ann den andra ölen:

Lite om ölets historia del: två

Sumererna uppfann en metod att framställa öl i stora mängder till faraos arméer efter man vidareutvecklat egypternas bryggeriteknik, samt att de lyckats förfina mältningsprocessen.

Det skedde en drastisk minskning av ölframställning under 600- och 700-talen e.Kr. med Islams utbredning i Mellanöstern, men vid den tidpunkten så hade ölet redan hunnit fästa sig i Europa.

Munkar började brygga öl, och kloster odlade korn som såldes i överskott av öl för att finansiera sin religiösa verksamhet och allt det under 400-talet.

Bryggeritekniken blev allt bättre under århundradenas lopp, och än idag så kan man finna dessa bryggtekniker i de kommersiella bryggerierna.

Fortsättning följer»

Duvel #2Duvel

Yes, det blev Duvel ett Belgiskt öl som nummer två.

Börjar med bedömningen av flaskan som får mig att se den på två sätt. Det första är att den ser ut som en medicinflaska, men i eftertanke så tycker jag den mer gestaltar ett ihop pressat patronhylsa. Flaskan är tonad, så här ser man inte dess färg på drycken förs man hällt upp. Texten Duvel går i färgerna röd med guldkanter som ramar in bokstäverna. Stilen på skriften ser ut att vara en blandning av Black letter och Justice med ett litet propert emblem ovanför, det ser rent och snyggt ut.

När jag väl har ölet i glaset så känner jag en stark fruktig arom, och efter första klunken så känner jag att det är kryddigt och fruktigt, ganska torrt. Måste även medge att det var väldigt lättdrucket, då den har en väldigt hög alkoholprocent, och det med hela 8,5%. Generellt sett så brukar jag föredra lägre alkoholhalter på öl, men det här var uppfriskande, och den fruktiga smaken går verkligen hem hos mig.

Färgen på ölet som jag beskådar i mitt glas är ljust gyllene, något lätt grumligt och man ser knappt igenom.

Betyg: [Ja]

 

[wptabs type=”tab” style=”wpui-dark” mode=”vertical”]

[wptabtitle] Informativ fakta[/wptabtitle] [wptabcontent]

DuvelBryggeri: Brouwerij Duvel Moortgat NV
Ort: Breendonk-Puurs, Antwerpen
Typ: Belgisk stark blond ale
Färg: Ljust gyllene halmgul
Alkoholhalt: 8,5 %
Serveringstemperatur: 10º C
Serveras som: Aperitif
[/wptabcontent]
[wpspoiler name=”Läs mer om Duvel” ]Under det första världskriget så hade de brittiska trupperna med sig ett pale ale som Albert Moortgat blev förtjust i, och med det så började han själv att försöka med att ta fram ett liknade öl själv. Det var år 1918 som processen började, men det var inte förs 1923 som han lanserade nya ölet Victory Ale, och det med många experiment. Namnet Duvel sägs komma från att en på bryggeriet hade smakat på ölet och utbrustit – da´s nen echten duvel. Vilket betyder – det var mig en riktig jävel. [/wpspoiler][/wptabs]

 

Kommentera