Första ölen då – Weihenstephaner

Som jag tidigare gick ut med så kommer jag från och med nu varje torsdag/ fredag att blogga om en ölsort. Du kommer kunna läsa historian, vart den kommer ifrån och dennes smakupplevelsen med mera. Kanske du som läsare vågar själv se dig om och börja prova på nya ölsorter? Med det så Välkomnar jag dig till min lilla öl-hörna här på bloggen.

Då var det dags att bestiga himmelriket av den gudomliga drycken öl. För mig så ska öl avnjutas och inte hinkas. Jag tycker att man njuter som mest när man dricker en till tre än fem till tio öl, att ta en öl på en ospecifik dag än att sitta och ladda upp för en supar-helg och sen vara förstörd ända in på måndagen veckan därpå. Jag tycker man ska dricka måttligt och för att det är gott, inget annat, och glöm inte viktigaste av allt, ha ett ordentligt ölglas och något att tugga på som passar med den öl du dricker.

Gällande ölglas så kör jag på Orrefors Intermezzo-glas. Ölglaset rymmer en halvliter som fullt, och är så tunt vid kanten så man nästan tror att man ska ta loss en glasbit med läpparna. Ölglaset står på en fot, och inuti foten hittar vi en dekoration som gestaltar en droppe till synes upp och ner när glaset står på bordet. Serien kom först med en mörkblå droppe, nu så finns den i vit och svart. Funderar på att spana in den svarta.

Hur betygsätter jag de öl som jag provar? Jag kommer enkelt sätta Ja, Nja eller Nej.

Då kör vi, men först lite historia.

Lite fakta om ölets histora del: ett

Uppenbarligen så har man ingen uppfattning om när den första ölen bryggdes, men att man tror att det skedde någonstans i Mellanöstern och Egypten. Sumererna som levde i Mesopotamien som idag motsvara Irak, där så finner man de äldsta redogörelserna för ölbryggning som skrevs för över 5000 år sedan.

Ölen Sikaru som gjordes då blötlades med ett slags bröd av emmervete och korn som sedan lät rinna av som sedan fick ligga och jäsa i lerkrus. Därefter så smaksatte man det med honung, dadlar och resultatet blev ett näringsrikt öl, men den berusande effekten uppskattades väl den med. Det var ett 20 tal olika sorters öl som gjordes då, och ölen Sikaru var den som dracks under religiösa ceremonier och medicinska ändamål. Man drack mer öl då det oftast var hälsovådligt att dricka obehandlat vatten.

Fortsättning följer»

Weihenstephaner #1

Weihenstephaner

Då var det dags för den första ölen, och först ut är Weihenstephaner från Tyskland.

Först av att betrakta flaskan så tycker jag den ser alldaglig ut med en jämn flaskform, etiketten är artistisk och färgerna är vit till bakgrund, blåa banners som sedan dekoreras med guldlister, och på märket så finner vi lite stänk av rött och svart. Glaset på flaskan är mörk/tonat, och man kan smått se igenom den, dock så har man ingen aning om färgen på ölen förs man hällt upp den.

När jag väl häller upp ölen så är den lätt grumlig, ljusgul i färgen som den beskrivs. Får mig att tänka på en soluppgång i Miami. Tar glaset mot min mun, och känner en blommig arom. Första klunken är med en mjuk och mild smak som jag känner först, som sedans avslutas med en torr subtil humlebeska.

Det är en väldigt god öl med mjuk smak, man känner verkligen uppe i gommen den torra subtila humlebeskans eftersmak, kanske något blygsam i smaken, men blommig och lättdrucken är den. Såhär under vintertid så är det som om ölen påminner mig om att sommaren kommer, och att det kommer passa ypperligt med en Weihenstephaner en varm sommarkväll den saken är biff.

Betyg: [Ja]

[wptabs style=”wpui-dark” mode=”vertical”]

[wptabtitle] Informativ fakta[/wptabtitle] [wptabcontent]

WeihenstephanerBryggeriet: Brauerei Weihenestephan
Ort: Freising, Bayern
Typ: Hefeweizen/veteöl
Färg: Lätt grumlig, ljusgul
Alkoholhalt: 5,4 %
Serveringstemperatur: 8° C
Passar till: Mustiga soppor och gryträtter

 

 

[/wptabcontent] [wpspoiler name=”Läs mer om Weihenstephaner” ]Det är i Bayern som det finns två klosterbryggerier, Weihenstephan och Kloster Weltenburg. De båda hävdar att de är äldst i världen, men med några få år så tror man att Weihenstephan är det som är äldst.

Det är klosterföreståndaren Arnold som fick rättigheterna till att sälja och brygga öl och det hela skapades 1040.

1803 upplöstes klostret och dåvarande fristaten Bayern tog över dess egendomar. Klostret fick genomlida ett flertal epidemier så som brunnit ner till grunden hela fyra gånger, svält, krig och ett jordskalv. Du kan än idag se klostret ligga kvar på den ståtliga kullen.

 

Weihenstephaner

Bryggare från hela världen lär sig från Weihenstephan´s hantverk då det sen 1852 är mer känt som ett högskolefakultet, men betraktas fortfarande som det mest traditionella och ett av de modernaste bryggerierna.
[/wpspoiler][/wptabs]

 

 

Kommentera