Jurassic Park feber

Helgen som var drog en rejäl PSN-rea igång och med det så passade jag på att fynda lite, dock inget nytt utan bara lite man gått miste om eller rent av missat.

Upptäckte att Telltale reade ut sitt Juarrasic Park The Game för ynka 45 kr inklusive alla episoder ”fyra stycken”, så innan jag ens hunnit blinka så var de nere på hårddisken till min PS3:a och jag kastar mig in i äventyret med ilande fart.

Varför Jurassic Park The Game då? Jo, för jag är en stor entusiast för den ”obs första filmen” och ja stora köttätande dinosaurier är alltid trevligt enligt mitt tycke. Det har inte varit så mycket dinosauriespel på sistone med en härlig storyline. Jag får blicka tillbaka ända till capcom’s spel Dino Crisis som kom till Playstation One, och som var i samma anda som dåvarande Resident Evil-spelen. Man såg allt ur olika kameravinklingar beroende på vart man gick, det var mindre action och mer lösa pussel och utforska, helt fantastiskt spel. Sen kom Dino Crisis 2, men det var mera action och poängbaserat vilket inte riktigt föll i min smak, då jag hellre hade velat sett ett mer vidareutvecklat från det första. Man försökte bädda in en story men när det känns mer som bannor och poängbaserat, nä då föll det bort, och det är väl det som kanske är ett litet minus till dagens spel, tänker då på till exempel GTA V efter klarat uppdrag kommer poäng, tid etc etc, varför?? Ett arcade-mode läge innan man startar spelet hade väl kunnat funnits, typ efter man klarat spelet?!?

Men för att gå tillbaka till Jurassic Park The Game. Spelet börjar parallellt med filmen Jurassic Park. Vi befinner oss på båtkajen där vi inväntar Dennis Nedry som ska smuggla ut dino-embryo som är dino-DNA och nyckeln till att få fram riktiga dinosaurier, och här så ligger det såklart en ofantlig stor summa pengar ute på den svarta marknaden för det. Jag lägger märke till hur likt Jurassic Park The Game är The Walking Dead spelen, det som skiljer de åt är att man inte kan fritt kan gå omkring och utforska, utan styr kameran runtom för att leta ledtrådar. Stor del av spelet går även ut på att lära känna de karaktärer som bäddas in under äventyret, och visst är det en relativt skön blandning av de vi får stöta på. Att föra dialoger är grunden i spelet, och man kan påverka händelser beroende på vad man väljer att säga, men tyvärr inte så radikalt som jag hade hoppats på, och det går inte att jämföra med Mass Effect betydligt mildare än så.

Jurassic Park
Så går det när man ska smygröka, tänk på det nästa gång du ska tända en cigarett i en mörk gränd.

När det väl hettar till och det är dags att fly en vrålhungrig dinosaurie så är det tajming med knapptryckningar som gäller, men här stöter vi på lite problem då spelet har en tidens att lagga något, förmodligen för att spelet laddar nya scener samtidigt som man spelar. Lite av ett poängbaserat eller rättare sagt plocka-medalj-element dyker upp i stundens heta också, och ja man kan bli en god köttklubba för en utsvulten dinosaurie. Du kan få guld, silver, brons eller inget efter en actionscen vilket bidrar till att man gärna går tillbaka för att ta det där guldet. Det visas diskret och avbryter aldrig dig från huvudspelet.

Jurassic Park
Karaktären Oscar är minsann en tuff jävel. Med sina bara händer och en kniv brottas han med velociraptorer.

Musiken är från filmen Jurassic Park så den passar givetvis bra i spelet. Dialogerna mellan karaktärerna kan kännas något krystat då och då, men fungerar okej för det mesta. T-Rex´s stämma hörs fint samt velociraptorerna väsande och skrik får säker fanboys av Jurassic Park att glädjas.

När det gäller det grafiska och animation-biten så är det väldigt upp och ner. En del scener så har man fångat bra rörelsemönster på de dräggiga reptilerna, men andra scener så ser det helt banans ut. Detaljerna på karaktärerna och dinosaurierna ser förhållandevis bra ut, men faller för det mesta när de börjar röra på sig.

Jurassic Park
En väldigt kobent T-Rex på språng

Efter ha dragit igenom alla episoder så känner jag mig lite positivt överraskad ändå. Det känns som en bra uppföljare direkt efter där filmen slutade, lite som en mellanstickare till den andra filmen. Men jag förstår att man kanske inte klappade händerna av förtjusning när det kom. Jag ser det lite som en oslipad diamant, grunden finns där. För de som verkligen älskar filmen/filmerna så rekommenderar jag det här ändå, plus att det är ändå en struntsumma för spelet.

Jurassic Park 3D

Jurassic-Park-cover

Så det var om spelet Jurassic Park The Game, nu över till den första filmen som nu finns även i 3D att se.

Nu har jag äntligen spanat in Jurassic Park 3D och den var banne mig bra den. Jag är ingen specialist på 3D filmer. Jag vet att filmen inte filmades för 3D så den där riktiga 3D känslan som man önskat sig kanske man inte får. Men en uppskalning till 1080p samt fixat 3D på den så får filmen ett helt nytt djup och blir ännu mera spännande att se.

Jurassic Park 3D

Filmen i sig är med särklass bästa film jag sett under min livs historia. Det är verkligen en film som håller än idag. Kan du tänka dig den är över 20 år gammal, och fortfarande så är specialeffekterna i filmen av högklass. Först när jag såg den så visste jag inget om den, det var en barndomskompis vars pappa som reste till USA från och till och kom hem med nya spännande spel, filmer och en massa annat som inte hunnit släppas i Sverige. Den här gången Jurassic Park. Polaren sa till mig – Nu ska vi se en grym film där dinosaurier äter människor. Efter jag sett den så var jag helt tagen, jag trodde att vi skulle få se någon b film eller så. Inte långt efter såg jag den på bio (den gick upp på svenska biografen den 3 september 1993), och som du nog säkert förstår så blev filmen ännu bättre. Visst, filmen tog mig först med det visuella, och aldrig hade man skådat sådana effekter på dinosaurier i en film. Även robotarna/dräkter som var byggda för filmen var helt enastående. Några år senare när man slutade med att spola förbi den första timmen och faktiskt studerade vad som sades så har filmen en hel del budskap. Största budskapet som jag uppfattar är väl att man kanske inte ska leka för mycket med moder natur och skapa krafter som man inte behärskar eller rent av inte kan kontrollera samt att livet hittar en väg (att alla dinosaurier de födde upp var honor var ett sätt att ha kontroll på, men så förblev det inte).

De tre bästa scenerna

  1. När alla är samlade för att prata om parkens framtid och Hammond inser att den blodtörstiga advokaten är den ända som står på hans sida, då de andra börjar inse faran över parken.
  2. Första mötet med T-Rex. Kan du skilja när det är animerat och när det är T-Rex roboten? En rolig notering är att under hela den scenen så är det ingen musik, och ändå så är det som om man hör hetsig/stressig musik själv i huvudet.
  3. Tim och Lex vistelse med velociraptorerna i köket, fantastiska animationer och ljussättningar på velociraptorerna.

Efter ha sett Jurassic Park 3D så känns det som om filmvärlden har stått stila i 20 års tid, med helt fenomenala animationer, dräkter och robotar så har man fått liv i fossiler som vandrade på vår jord för över 65 miljoner år sedan. Grymt jobbat Steven Spielberg, även 20 år senare 🙂

Kommentera