Leffe

Då var det alla hjärtans dag. Själv blir det god mat med sambon och kanske plockar fram gamla NES och Mega Drive för att ge lite kärlek till de, men innan det så ska en öl ställas på prov.

Lite fakta om ölets historia del: fyra

Del:1 Uppenbarligen så har man ingen uppfattning om när den första ölen bryggdes, men att man tror att det skedde någonstans i Mellanöstern och Egypten. Sumererna som levde i Mesopotamien som idag motsvara Irak, där så finner man de äldsta redogörelserna för ölbryggning som skrevs för över 5000 år sedan.

Ölen Sikaru som gjordes då blötlades med ett slags bröd av emmervete och korn som sedan lät rinna av som sedan fick ligga och jäsa i lerkrus. Därefter så smaksatte man det med honung, dadlar och resultatet blev ett näringsrikt öl, men den berusande effekten uppskattades väl den med. Det var ett 20 tal olika sorters öl som gjordes då, och ölen Sikaru var den som dracks under religiösa ceremonier och medicinska ändamål. Man drack mer öl då det oftast var hälsovådligt att dricka obehandlat vatten.

Del: 2 Sumererna uppfann en metod att framställa öl i stora mängder till faraos arméer efter man vidareutvecklat egypternas bryggeriteknik, samt att de lyckats förfina mältningsprocessen.

Det skedde en drastisk minskning av ölframställning under 600- och 700-talen e.Kr. med Islams utbredning i Mellanöstern, men vid den tidpunkten så hade ölet redan hunnit fästa sig i Europa.

Munkar började brygga öl, och kloster odlade korn som såldes i överskott av öl för att finansiera sin religiösa verksamhet och allt det under 400-talet.

Bryggeritekniken blev allt bättre under århundradenas lopp, och än idag så kan man finna dessa bryggtekniker i de kommersiella bryggerierna.

Del: 3 Öl var alltid överjästa ända fram till 1500-talet vilket innebar att jästcellerna flöt upp och la sig som ett skum på ölets yta under jäsningsprocessen.

Munkarna i Bayern började på 1530-talet att brygga öl i svala källare och grottor, och med det så kunde man brygga öl på sommaren, då jäsningsprocessen var oberäknelig under sommartid med värme och höga temperaturer.

Att brygga i en svalare temperatur gav också en avgörande verkan på jästcellerna ”de sjönk nu till botten och utvecklades betydligt långsammare. Med denna process så kunde ölet lagras betydligt längre. Metoden kom därför att kallas för ”lagring”, och blev beteckningen ”lager” som i många engelskspråkiga länder används som benämning på en speciell ölsort.

Del: 4 Det var inte bara kloster som bryggde öl. Det fanns även de som bryggde hemma, och de som var duktiga på att brygga egen öl, så bidrog det med fler besökare, och som småningom blev kunder/betalande gäster. Med det så uppstod traditionen med pubar och värdshus.

De första kommersiella bryggerierna grundades på 1300-talet, och till en början så såldes öl lokalt, medan råvarorna ofta importerades långväga ifrån. Det är inte förs 1840 som öl börjas transporteras längre sträckor, och då i takt med industrialiseringen och järnvägarnas utveckling.

Bryggerier började göra affärer på internationella marknaden. Förvandlad ölbryggning till en betydande industri innebar, vetenskapliga och tekniska framsteg som i sin tur lede till en ökad automatisering och mekanisering inom bryggerinäringen, och med det ökade bryggerierna sin produktion.

Fortsättning följer»

Leffe Brune #4Leffe

Kastar mig tillbaka till ett belgiskt öl igen, men den här gången ett mörkt sådant.

Börjar med bedömningen av flaskan. Det är till synes en alldaglig form på flaskan som går i en tonad brun färg på glaset. Etiketten är enkel den med, stora bokstäver som stavar Leffe och med en en liten miniatyr bild av ett kloster upptill.

Med ölet väl upphällt i glaset känner jag en rik arom av bränt socker svaga toner av mörk choklad och mörka frukter. I svagt ljus så ser det nästan ut som om ölet är svart, men man kan vagt se igenom det och det är en mörkbrun färg som pryder drycken.

Efter första klunken så kan jag säga att det är en robust smak, den brända doften av sockret kommer som en fin avslutning blandat med mörka frukter, och som blandas med kryddig och torr humlebeska. Det är en speciell karaktär på ölet, men för mig så är det till det positiva då jag gillar mörk öl. Kall vinterkväll framför en brasa eller till en god gryta, då får Leffe gärna komma på besök.

Betyg: [Ja]

[wptabs style=”wpui-dark” mode=”vertical”] [wptabtitle] Informativ fakta[/wptabtitle] [wptabcontent]LeffeBryggeri: Abbaye de Leffe SA
Ort: Leffe, Namur
Typ: Belgiskt Klosteröl/brown ale
Färg: Brun
Alkoholhalt: 6,5 %
Serveringstemperatur: 10° C
Passar till: Mustiga köttgrytor och gratänger[/wptabcontent] [/wptabs]

Kommentera