Miller Genuine Draft en amerikans dängare

Blev lite krasslig under föra veckan så därför fick ölsmakaren ta en pause, men nu så ska en öl koras, och nu så far vi till staterna där jag hittar… Men först

Lite fakta om ölets historia del: fem

Del:1 Uppenbarligen så har man ingen uppfattning om när den första ölen bryggdes, men att man tror att det skedde någonstans i Mellanöstern och Egypten. Sumererna som levde i Mesopotamien som idag motsvara Irak, där så finner man de äldsta redogörelserna för ölbryggning som skrevs för över 5000 år sedan.

Ölen Sikaru som gjordes då blötlades med ett slags bröd av emmervete och korn som sedan lät rinna av som sedan fick ligga och jäsa i lerkrus. Därefter så smaksatte man det med honung, dadlar och resultatet blev ett näringsrikt öl, men den berusande effekten uppskattades väl den med. Det var ett 20 tal olika sorters öl som gjordes då, och ölen Sikaru var den som dracks under religiösa ceremonier och medicinska ändamål. Man drack mer öl då det oftast var hälsovådligt att dricka obehandlat vatten.

Del: 2 Sumererna uppfann en metod att framställa öl i stora mängder till faraos arméer efter man vidareutvecklat egypternas bryggeriteknik, samt att de lyckats förfina mältningsprocessen.

Det skedde en drastisk minskning av ölframställning under 600- och 700-talen e.Kr. med Islams utbredning i Mellanöstern, men vid den tidpunkten så hade ölet redan hunnit fästa sig i Europa.

Munkar började brygga öl, och kloster odlade korn som såldes i överskott av öl för att finansiera sin religiösa verksamhet och allt det under 400-talet.

Bryggeritekniken blev allt bättre under århundradenas lopp, och än idag så kan man finna dessa bryggtekniker i de kommersiella bryggerierna.

Del: 3 Öl var alltid överjästa ända fram till 1500-talet vilket innebar att jästcellerna flöt upp och la sig som ett skum på ölets yta under jäsningsprocessen.

Munkarna i Bayern började på 1530-talet att brygga öl i svala källare och grottor, och med det så kunde man brygga öl på sommaren, då jäsningsprocessen var oberäknelig under sommartid med värme och höga temperaturer.

Att brygga i en svalare temperatur gav också en avgörande verkan på jästcellerna ”de sjönk nu till botten och utvecklades betydligt långsammare. Med denna process så kunde ölet lagras betydligt längre. Metoden kom därför att kallas för ”lagring”, och blev beteckningen ”lager” som i många engelskspråkiga länder används som benämning på en speciell ölsort.

Del: 4 Det var inte bara kloster som bryggde öl. Det fanns även de som bryggde hemma, och de som var duktiga på att brygga egen öl, så bidrog det med fler besökare, och som småningom blev kunder/betalande gäster. Med det så uppstod traditionen med pubar och värdshus.

De första kommersiella bryggerierna grundades på 1300-talet, och till en början så såldes öl lokalt, medan råvarorna ofta importerades långväga ifrån. Det är inte förs 1840 som öl börjas transporteras längre sträckor, och då i takt med industrialiseringen och järnvägarnas utveckling.

Bryggerier började göra affärer på internationella marknaden. Förvandlad ölbryggning till en betydande industri innebar, vetenskapliga och tekniska framsteg som i sin tur lede till en ökad automatisering och mekanisering inom bryggerinäringen, och med det ökade bryggerierna sin produktion.

Del: 5 Öl var i färgen bärnstensröda eller mörkbruna och grumliga, men en man vid namn Josef Groll i den böhmiska staden Plzen skulle se till att det inte förblev så, då han troligtvis råkat framställa ett kristallklart öl år 1842. Ölets nya färg med den kristallklara tonen passade också ypperligt i Böhmen framtagna glas, då en glastillverkning ägde rum. Normalt sett så brukade man dricka öl ur krus av stengods, tenn och keramik. Inte nog med att ölet nu passade i ett glas, omkring 1870 så uppfanns den mekaniska kyltekniken, och med det så kunde man nu avnjuta en idealisk uppfriskande dryck under heta sommardagar.

Där har vi ölets historia.

The End

Miller Genuine Draft #5

Som sagt den här gången fyller jag ett glas med öl från staterna.

Av att bedöma flaskan så är den alldaglig till sitt utseende, och kristallklar så man klart och tydligt ser innehållets klara gyllengula färg.

Etiketten däremot mer stilmässig då den betraktas fastsätt på snedden. En örn pryder upptill som sedan följs av texten Miller i stora bokstäver med vit färg. På baksidan så finner man en text: americans orginal draft beer in a bottle contains no additives or preservatives (Ölet i ölflaskan så innehåller den inga tillsatser eller konserveringsmedel) och det är väl betryggande att veta. Det som är lite extra festligt med den här ölet är att man kan styla lite om man så känner för, då den har en skruvkapsyl, till exempel öppna ölet med ögat (Obs, var ändå försiktiga då den ändå kan sitta ganska hårt).

Det här ölet riktigt gott, och passar till kvällar då man bara ska ta en öl eller två, ute eller till en mustig köttbit. Man känner en lätt, kornig maltarom, en något sötsyrlig smack och en mjuk, torr, lätt humlad.

Lättdrucket, och flexibelt öl att dricka, betyget blir utan tvekan…

Betyg: [Ja]

 

[wptabs style=”wpui-dark” mode=”vertical”]

[wptabtitle] Informativ fakta[/wptabtitle] [wptabcontent]
chris-blogg-miller
Bryggeri: SAB Miller
Ort: MilwaukeeWisconsin
Typ: Lager
Färg: KlarLjusgul
Alkoholhalt: 4,7 %
Serveringstemperatur: 6-8° C
Passar till: Grillat kött[/wptabcontent][/wptabs]

Kommentera