Nintendo 8-bit 30 år på dagen

Nintendo 8-bit även så kallad NES och i japan hete den Famicom fyller 30 år på dagen. Ingen braksuccé till en början då konkurrensen var stor från andra håll med mera avancerade tillbehör och tangentbord. Den lanserades till USA 1984, men slog igenom 1985 och blev NES. Starka titlar som idag ses som klassiker var bl.a. Duck hunter, Zelda, Exicite Bike och givetvis det legendariska Super Mario Bros. Slutligen 1986 lyckades Bergsala att övertala Nintendo att låta dem distribuera NES i Sverige.

Nintendo NES

För mig så var Nintendo den spelmaskin som fick upp mina ögon för tv-spel, och med Super Mario Bros satt jag och Jimmy sent in på kvällarna då det var dags för Jimmys pappa att ta över och spela Zelda (Vuxen-lir).

Här har jag försökt att sålla ut dem spel jag kommer ihåg från dem gudomliga tiden med Nintendo Entertainment System;

Super Mario Bros.

Super Mario Bros.

Ett av tidernas bästa plattform-spel som än idag håller utan tvekan. Plockar fram det än idag och kör det från och till.

Paperboy.

Paperboy.

Att dela ut tidningar kanske inte är så kul, men på en bmx och sula tidningar genom fönstren i en virtuell värld, frenetiskt roligt.

bubble bobble.

bubble bobble.

Små söta drakar som fångar sina fiender i bubblor som de blåser ut, Hoppa på dem sedan så har man en fruktbuffé. En låt som än idag sitter i huvudet samt 100 banor fantastiskt.

Ice Climber.

Ice Climber.

Att Mario kan krossa stenblock är kanske inte till det huvudsakliga i hans spel. Här i Ice Climber gäller det att krossa block och ta sig upp till toppen där en stor fågel väntar på att ta en till ett nytt berg att bestiga. Sjukt roligt att spela två på.

Mega Man 1, 2, 3.

Mega Man 3.

Det var en gammal barndomskompis som introducerade mig för Mega Man. Jag insåg ganska snabbt hur genialt det var. Att lista ut i vilken ordning man skulle ta bossarna i och att få deras vapen. Mega Man är inte bara ett hoppa-och-skjuta-spel det finns en historia bakom det. Värt att kolla upp.

Teenage Mutant Ninja Turtles.

Teenage Mutant Ninja Turtles.

Sjukt svårt, såg badass ut i mina ögon. Satt i flertal timmar med detta spel och skulle bara klara det.

Contra.

Contra.

Här kan vi snacka om att bita i asfalten. Hoppa och skjut allt du ser, feta bossar. Grymt svårt spel, men med en stor spelunderhållning.

Super Mario Bros 3.

Super Mario Bros 3.

Helt fantastiskt trodde inte NES-spel kunde bli så här snyggt. Med särklass ett av dem bästa Mariospelen som gjorts.

Battletoads.

Battletoads.

Ett härligt skruvat Beat ‘em up spel där man kan spela två samtidigt. De två humanoida grodorna Rash och Zitz skall rädda sina vänner Pimple och prinsessan Angelica från Mörkrets drottning Dark Queen. En värdig motståndare mot Teenage Mutant Ninja Turtles II – The Arcade Game.

Legend of Zelda.

Legend of Zelda

Jag och Jimmy förstod nog inte riktigt vad vi skulle göra i Zelda, men vi gav oss ann det ändå när inte Jimmys pappa var hemma.

Kommentera