Sega Rally

Sega Rally

Jag fortsätter min vandring bland racingspelen från förra generationen.

Sega Rally.

Från tokrealism ”Forza 4” till ren arkadskoj jag pratar givetvis om Sega Rally.

AM5 släppte 1994 Sega Rally Championship med Sega´s Model 2 kanske ett av tidernas bästa arkadracing. Med tre banor och två bilar, Toyota Celica GT-Four ST205, Lancia Delta HF Integrale, hrm, och ja det finns en hemlig bil Lancia Stratos HF (Finns dock inte med i arkad-versionen) och en bonus bana (Finns däremot med i arkad-versionen), så, tre bilar och fyra banor i versionen som man kan köpa. Arkadversionen innehåller två bilar och fyra banor.

Till en början så fick man besöka arkadhallarna för att få smaka på grusstänk i ansiktet, och seriöst jag vill nog inte veta hur många 5/10 kr jag måste lagt på spelet, och ja, jag gör det än idag även fast jag har de båda till min PS2 (import från Japan) och PC.

Sega Rally Championship 2 gjorde debut 1999 i Europa, och det var AM5 med Sega´s model 3 arkad hårdvara. Igen blev jag fängslad, och åter igen frodades 5/10 Kr som aldrig förr. Den här gången fick jag fyra banor och åtta bilar att stoja med.

  • Mitsubishi Lancer Evolution V
  • Subaru Impreza WRC 98
  • Toyota Corolla WRC 98
  • Ford Escort WRC
  • Peugeot 306 Maxi
  • Lancia Stratos HF
  • Lancia Delta HF Integrale
  • Toyota Celica GT-Four ST205

Det som hade förändrats var att bilarna kändes en aning tyngre, men man bevarade den härliga fysiken med styrningen som upplevdes som bilarna vred upp sig på ställ väldigt lätt. Sen när jag hörde att man skulle släppa det på Sega Dreamcast, ja det var ingen snack om saken att jag skulle ha en Dreamcast då med Sega Rally. Sega Rally på Dreamcast erbjöd dessutom mer än vad arkad-version gjorde, fler bilar samt banor och med den legendariska Desert-banan från första Sega Rally-spelet.

Åren gick, och plötsligt börjades det yttras om ett Sega Rally 3 som sen fick namnet Sega Rally Revo och slutligen fick heta Sega Rally här i Europa. Det började kittlas en kopiöst i rallynerverna och dagarna räknades till den 28 september 2007 då det äntligen anlände till spelbutikerna. Att importera spelet var inge ide att tänka på, då spelet släpptes inte förs den 19 november i USA. Nya Sega Rally så stod utvecklarna SEGA Racing Studio för PC/konsolversionen, och Bugbear för PSP-versionen. Något som man valt att inte tumma på var styrningen, då man klart och tydligt känner igen den typiska Sega Rally-känslan från de äldre.

Sega Rally

Det man sa på förhand var att varje varv runt banan inte skulle se ut som som det andra då man efter första varvet slitit upp hjulspår. Så ligger man rätt i hjulspåret på andra varvet så kunde man skära igenom svängarna och tjäna tid, men de kunde även ställa till det för en och få bilen att tappa fäste. Konceptet fungerade utmärkt och snöbanorna gav en skön mustig känsla av att ploga sig fram i första varvet för sedan på andra plocka de hjulspår man skapat. För första gången så var det inte bara en effekt utan det blev även fysisk effekt, och andra spelutvecklare borde kolla på det här.

Hela 34 bilar och 30 banor var det som bjöds på, allt ifrån hårpackad sand på Desert, hård asfalt uppe på Alpine-banorna, blöt och slafsig lera på Tropical-banorna, härligt norrsken som beblandas med att få pulsera i djup snö och få sladda på is på Arctic-banorna till Canyon-banorna som till synes inte kanske såg så svåra ut, men där gällde det att hitta rätt hjulspår.

Sega Rally

Grafiken i spelet var absolut klart godkänt, lera, damm och frost såg minnsagt ljuvligt ut när de element klädde bilen under racen man körde, dock så kunde man inte kvadda bilen, men det trots allt så handlar Sega Rally om ren arkadröj, och inte realism.

Nya Sega Rally flög rakt in i hjärtat på mig, och finns kvar än idag. Ska jag vara petig så är det tekniskt sett bara en detalj som jag tycker är ett minus i spelet, och det sitter i hoppen. Jag har tidigare tagit upp det, men när man kastar sig ut över ett hopp så är det som om bilen sugs ner, och man får inte riktigt den där sköna känslan som i de två första Sega Rally-spelen, men för övrigt så är det fulländat rakt igenom.

Så, är du sugen på att dränka dig i retrodoftande nyversion av ett kungligt rallyspel som stänker ner ens ansikte med lera? Ja, då är Sega Rally ett för dig.

Kommentera