varför spelar du tvspel?

Som spelentusiasm, har du fått frågan, varför spelar du tvspel? Själv har man fått den från och till.

När jag introducerades till tvspel som en liten femåring så var det nog mest för det visuella. Bärbart var det jag hade från början, game & watch serien med Mario, Balloon Fight, Zelda och Climber tills jag slutligen fick en Colecovision, men min historia om de maskiner jag haft får bli i ett annat blogginlägg, men det var det visuella som fick mig att tycka om spel även musiken och att man tryckte på knappar.

Idag så har jag nog en helt annan betraktelsesätt på tvspel, men ändå likvärdig som när jag var liten. Utvecklingen av spel har gått med en rasande fart och det visuella är ruskigt nära fotorealistiskt i vissa spel, och handlingen i många spel är i klass med riktiga filmmanus, och det är nog det som hållit mig kvar till den virtuella världen. Spel idag tycker jag kan förmedla glädje, hat, lycka, medlidande och sorg. Finns så många olika sätt att spela på ensam eller med vänner, hemma eller via internet, mot varann eller med varann det är gränslöst.

Men varför jag spelar är för att man själv får styra, det är jag som bestämmer vart jag går, vilken dörr jag öppnar, om jag är smart eller dum. Jag har faktiskt kommit fram till att jag föredrar spel framför film. Klart jag gillar film och tittar på filmer, men jag finner ett mer behag i ett spel. Jag blir mer skrämd i ett skräckspel än när jag tittar på en skräckfilm, mer underhållande att köra ett racingspel än att titta på en actionfilm där någon kör vanvettigt igenom ett varuhus, får mer adrenalin när jag kör Max Payne än att titta på Die Hard, tycker det är mer socialt att spela med en vän eller fler än att alla ska sitta tysta och begapa en film.

Som sagt jag gillar, och glor på film från och till, men tycker tvspel är mer socialt samt mer återspelbart i mitt tycke. Ett ruskigt bra spel som man skulle kunna se som en film är tillexempel The Last Of Us, men skillnaden här är att jag själv kan bestämma när, var och hur jag vill göra i olika situationer samt sluttexten börjar inte rulla förs efter en si sådär 16 timmar, och man kan lätt spela om det och testa nya vägar, genomskåda nya saker. Visst en bra film kan man alltid se om, men den är identisk.

varför spelar du tvspel?

Kommentera